6. huhtikuuta 2014

Fuller's ESB

  • Panimo: Fuller's, Englanti
  • Tyyli: Extra Special Bitter (ESB)
  • Numeroita: Alc 5,9%; 29 EBU, 35 EBC
  • Hankittu: Alko Ähtäri; 3,99€

    Fuller's, erittäin laadukas englantilainen panimo, joka on luonut tämän Extra Special Bitter -tyylin nyt arvioinnissa olevalla oluellaan. En ole maistanut vielä yhtään huonoa Fuller'sin olutta ennen London Prideä, mutta senkin kyllä aion testata joskus uudelleen. Muita arvioita lukeneena nimittäin epäilen oman tölkkini olleen joko vanhentunut tai muuten huonolaatuinen, niin paljon kokemukseni erosi muiden reittaajien arvioista. 

    Tällä ESB:llä on kuitenkin hyvin päiväystä. Kyseessä lienee tosissaan hyvä olut, ainakin sitä olen niin monesti lukenut kehuttavan, että ennakko-odotukset ovat nousseet varsin korkealle. Jokin (neljän euron hinta kenties) on kuitenkin pidätellyt ostoaikeita tähän viikkoon saakka, mutta nyt sitten iskin kiinni Fuller'sin ehkä kehutuimpaan oluseen.




    Fuller's ESB on kirkasta, kurparinväristä olutta vaatimattomalla vaahdolla. Ainakaan ulkonäöllään se ei vielä julista erityistä parhautta. Tuoksu on jo lupaavampi: sitruksinen, karamellinen, tumman hedelmäinen ja brittihumalainen aromi on suht houkutteleva, vaikkakin hieman heikohko.

    Maun puolella maltaisuus ja katkerot ovat hyvin tasapainossa. Ei-niin-makeaa mallasta ja happaman sitruksista, hieman kirpeää humalointia täydentää varsin vallitseva pähkinäinen maku. Vaikka eri humalalajikkeita en osaakaan erotella niin tietynlainen, vaikeasti kuvailtava, mutta erottuva brittityylinen humalointi tuntuu selvästi myös maussa. Kukkaisuus ja puumaisuus olisivat ehkä osuvimpia adjektiiveja sitä kuvaamaan. Makupaletti on erittäin raikas ja miellyttävä. Myönnettäköön vielä plussapiste erinomaisesta tasapainoisuudesta.

    Mitä tulee suutuntumaan, niin hiilihapporuuvia on käännetty juuri sopivasti. Kepeä ja hieman kirpeä olut on harmillisen helppoa juotavaa, niin helppoa että tuopillisen hörppii ihan vahingossa kitusiin. Jos tyypillinen perjantaibisse olisi tällaista, humalatila voisi nousta suorastaan vaarallisen yllättäen. Sehän on oikeastaan oiva peruste korkealle hinnallekin (köhköh... mm. Tescoissa hinta on alle £2 = 2,40€, kateeksi käy). Fuller'sin ESB paitsi erittäin helposti juotava, myös erittäin maukas ale. Suosittelen!


    Fuller's ESB

    Tuoksu 7
    Ulkonäkö 3
    Maku 8
    Suutuntuma 4
    Yleisvaikutelma 15
    Yhteensä 37

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti