10. maaliskuuta 2014

BrewDog Libertine Black Ale

  • Panimo: BrewDog, Skotlanti
  • Tyyli: Black IPA
  • Numeroita: Alc 7,2%; 50 EBU, 140 EBC
  • Hankittu: Alko; 4,02€

    Alkoihin on tullut erä tällaista Black IPAa, jota jo silkasta mielenkiinnosta oluttyyliä kohtaan halusin päästä maistamaan. Tilasin sitten kaikkia A-kaupan neljää BrewDogia, mielenkiinnosta kyseistä panimoa kohtaan, lähi-Alkooni. Libertine Black Ale päätyy ensimmäisenä kurkusta alas.




    En yhtään tiennyt mitä odottaa oluelta, paitsi että se on mustaa. Totisesti olikin, valoa ei tihku lainkaan läpi. Vaahtoa muodostuu pienesti, mutta se vähä kestääkin hyvin ja jättää kaunista pitsiä lasin reunoille. Ensituoksu sai minut hymyilemään, niin loistavan yllättävä se oli. Sitrusmaista kirpeyttä ja paahteisuutta samassa paketissa. Ja tummaa leipäisyyttä sekä havukasviakin vielä. Subjektiivisempana kokemuksena tuoksu jotenkin muistuttaa autopajoille ominaista öljynkatkuista ilmaa. Vai muistuttaako pajakäryt sittenkin Black IPAn aromeja? Pidän kuitenkin tuosta hajusta (enhän pienenä olisi muuta tehnytkään kuin haistellut moottoriöljyjä), niin luonnollisessa ympäristössään kuin oluessakin.

    Maku on sitten enemmänkin makean karamellinen, edelleen sitruksinen ja leipäinen sekä hieman salmiakkinen tai yskänlääkkeinen. Paahteisuus tuntuu häipyneen tyystin. 50 EBU-yksikköä ei tunnu yhtään sen katkerammilta, kuin puolet vähemmän EBUja kevyemmissä oluissa. Jotenkin olisin toivonut enemmän katkeroa numeroiden ja tuoksun perusteella, ei sillä että olut olisi välttämättä parempaa ollut, mutta mielenkiinnosta kuinka makea maltaisuus ja voimakas humalointi toimisivat yhdessä. Katkeroita on kyllä nytkin tarpeeksi tasoittamaan makeutta, joka sitten ottaa ansiokkaasti enemmän roolia jälkimaussa. Suutuntuma on erittäin miellyttävä; pehmeä ja täyteläinen. Tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla ennenkuin rajallinen erä loppuu Alkoista!


    BrewDog Libertine Black Ale

    Tuoksu 8
    Ulkonäkö 4
    Maku 8
    Suutuntuma 5
    Yleisvaikutelma 16
    Yhteensä 41


    Liberine Black Ale on muuten ensimmäinen yli 40 pistettä ansainnut olueni!

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti