5. helmikuuta 2014

Innis & Gunn Toasted Oak IPA

Kuten useimmat oluen ystävät todennäköisesti jo tietävätkin, Alko on järjestänyt nipun käsityöläisoluita myymälöihinsä. Kaiken kaikkiaan 13 suomalaista ja kaksi briteistä hankittua pienpanimotuotetta, joista kävin tiistaina noukkimassa tämän yksilön talteen. Paikallinen Alkomme ei valitettavasti saanut Hiisi Pläkkiä ja Beer Hunter'sin Keripukkia hyllyilleen, joista olin tämän Toasten Oakin ohella eniten kiinnostunut :(




No, korkatessa iloisesti sihahtava ja rapsakat humala-aromit vapauttava Innis & Gunnin Toasted Oak IPA heittää harmin mielestä. Oluttyyli on minulle vielä varsin vieras, ainoa muistikuvani India Pale Alesta on mielettömän katkeropitoinen, nimetön olut kuukausien takaa. Humalapitoisista American Pale Aleista olen testannut useampaa olutta, mutta tämä IPA vaikuttaa vielä reilummin humaloidulta. Lienee hyvä asia, kun taidan olla alkanut pitämään kyseisen ainesosan osuudesta oluessa.

Tuopissa olut on kirkasta ja oranssiruskehtavaa vähällä, mutta kestävällä vaahdolla. Humalaisesta tuoksusta erottaa trooppista hedelmää (persikkaa, maybe). Mitä syvempään haistaa, sitä kovemmin tekee mieli maistaa. Ensimmäisiä aistimuksia mausta kuvaavat sanat raikas ja rapsakka. Tuoksun hedelmäinen aromi toistuu kielen päällä, mutta lisäksi löytyy sitrusta ja ehkäpä ruohoakin. Hiilihappoja sopivasti. Humalaista jälkimakua nauttii jonkin aikaa, kun pian sen hälvettyä täytyy ottaa jo seuraava kulaus. 

Pullollinen valui kurkusta varsin nopeaan, eikä toisenkin pullon ostamista tarvitse harkita kauemmin. Muutama ainakin pitäisi saada säilöön ennenkuin erä loppuu. Tämän jälkeen täytyy tarkastaa myös lähi-Alkon (ja maitokauppojenkin) muu IPA-tarjonta. Lienenkö vierastanut oluttyyliä vai onko se vain harvinaisempaa, mutta en ole sen yhden IPAn lisäksi näihin koskenut ennen tätä. Asiaan tullee tietoinen muutos. 


Oluita juodessa niitä on mukava paitsi analysoida, myös rankata. Tätä olen alkanut harrastaa Suomen Olutoppaan sivuilla (nimimerkillä tonimerkki) ja tästä Toasted Oakista tuli 11. pisteyttämäni olut. Varsinainen pisteytysrutiini on vasta muotoutumassa ja etenkin maun ja yleisvaikutelman pisteiden antaminen mietityttää useastikin, mutta olutoppaan ohjeiden avulla saa jonkinlaista muottia arviointiin. 


Toasted Oak IPAn pisteet:

Tuoksu 7
Ulkonäkö 3
Maku 8
Suutuntuma 3
Yleisvaikutelma 15

Yhteensä 36

6 kommenttia:

  1. Tämä Innis & Gunn on luokiteltu Ratebeerissä ja Olutoppaassa English Strong Aleksi. En ole vielä tutustunut olueen itse, joten en osaa sanoa miten paljon siinä on nykyisen käsityksen mukaisen IPAn merkkejä, mutta normi-ipasta se poikkeaa ainakin siten, että sitä on kypsytelty tammilastujen joukossa.

    Alkon valikoimasta kannattaa ottaa testiin "aidot" jenkkityyliset IPAt Green Flash West Coast IPA ja Beer Hunter's Mufloni CCCCC IPA. Pieni varoitus tosin, hyvän jenkki-IPAn maistamisen jälkeen ei ole paluuta entiseen :)

    VastaaPoista
  2. Ahaa. Kuten todettua, omat, kielen päällä tarkemmin rekisteröidyt IPA-kokeilut rajoittuvat nyt tähän oluseen, mutta toisaalta useammasta maistellusta English Strong Alesta (lähinnä Fuller'sin tuotantoa) tämä tekee selvän eron humaloinnillaan. Kuriositeettinä, en kylläkään voi olla varma minkälainen on English Strong Alenkaan tyyppiesimerkki. Tämä on tätä oppimista ja tyyleihin tutustumista :) Mielenkiinnolla odotan muiden bloggareiden mielipiteitä Innis & Gunnista.

    Harmiksi lähi-Alkon valikoiman ainut India Pale Ale on Ridgewayn tuotos (mikä sekään ei taida olla tyylipuhdas IPA) kahden käsityöläis-IPAn ohella :( Pian täytyy alkaa kyselemään kuinka vakiovalikoiman tuotteita saisi tilattua omaan Alkoon, sehän lienee ilmainen palvelu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helpoiten käy vaikka heti sähköpostilla. Myymälään vaan sähköpostia, että tilaisin seuraavia tuotteita niin ja niin monta kappaletta. Vaikka yhdenkin. Lopussa vielä pyytää ilmoittamaan puhelimella tai emaililla kun ovat perillä. Ovat velvoitettuja tilaamaan.

      Poista
    2. Tällaisesta en ole tiennytkään! Pitääpä hyödyntää mahdollisuutta tässä lähitulevaisuudessa :)

      Poista
  3. Jokainen meistä olutharrastajista aloittelee jostain, sinäkin tutustumistasi IPA-maailmaan. Juuri tässä olen maistellut tuon Innis & Gunnin, joka minusta muistuttaa enemmän lageria kuin IPAa. Reilumpi humalointi ja pari alkoholiprosenttia lisää voisi tehdä terää. Pisteet lähtee tammitynnyrin vivahduksesta, muuten tämä olut on todella ohut.
    Mikäli haluat tutustua todella maukkaisiin IPA-oluisiin, niin yritä saada käsiisi Mikkellerin tuotoksia, niissä on useimmiten todella rapea jenkkihumalointi (tosin monissa muissakin Mikkellerin oluissa).

    Anteeksi sählinki, oli lukihäriö näköjään ensin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä liki kahdessa kuukaudessa onkin tullut monta IPAa maisteltua, ja vaikka en tarkemmin muistakaan Toasted Oakin makuja, niin kyllä se tosiaan keskimääräisestä IPAn käsityksesä jää. Pitääkin seuraavalla Alkon reissulla tarkastaa josko näitä olisi vielä jäljellä ja kokeilla uudestaan, minkälaisen vaikutelman antaisi nyt, kun muutama "kunnon" IPA on asettanut standardeja :)

      Poista